Waarom is het streven naar balans zo belangrijk? Alles draait eigenlijk om balans. Kijk maar eens naar de natuur. Is iets in disbalans (dus uit balans) dan zal de natuur altijd op zoek gaan naar een nieuwe balans.

Daar gaat deze blog over. Balans en disbalans. En een klein stukje over Yin en Yang, want hoe kijkt de Chinese geneeskunde hiernaar?

Balans en disbalans

Maar ook het lichaam van mens en dier zal altijd naar balans op zoek zijn. Op het moment dat iets uit balans is ervaar je ongemak. Je bent in disbalans. Als je even in disbalans bent is het geen probleem, dat hebben we allemaal. Meestal herstelt het lichaam vanzelf. Maar als deze disbalans langer aanhoudt, wordt de kans op ziekte (mentaal en fysiek), blessures en andere ongemakken steeds groter.

Vanuit de Westerse wereld is het af en toe best lastig om dit in kaart te brengen. In de Chinese Geneeswijze (TCM) wordt dit weergegeven met  Yin en Yang.

Yin en Yang, de Chinese Geneeskunde 

Yin en Yang zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Iets is Yin of Yang (of lopen in elkaar over, daar zal ik later meer uitleg over geven). Als iets Yin is, zal er altijd Yang tegenover staan en andersom. Dus alles kan je beschrijven in termen als Yin en Yang omdat je het andere er tegenover plaatst. Zonder Yin is er geen Yang, en zonder Yang is er geen Yin.

Kijk maar eens goed naar het symbool van Yin en Yang, de Tai Ji. Zwart en wit gaan in elkaar over, in het zwarte gedeelte (= Yin) zit een witte stip (=Yang) en omgekeerd.
In de Chinese geneeskunde wordt gestreefd naar balans tussen Yin en Yang. Een teveel aan Yin zorgt voor disbalans, een tekort aan Yang ook (en omgekeerd natuurlijk).

Op deze manier kan je eigenlijk alles indelen in Yin en Yang. Je kan bijv. op deze manier ook naar het lichaam kijken, naar de organen, meridianen, naar karaktereigenschappen, ziektesymptomen etc.

Yin is bijv. ingetogen, schaduw, duisternis, nacht, rust, koude, vrouw
Yang is bijv. uitbundig, helder, licht, dag, actief, warmte, man

De komende tijd ga ik je hierin meenemen, ook met je hond. Tijdens mijn consulten zal ik namelijk altijd ook naar de TCM kijken.

Wist jij dat je op deze manier veel kan indelen in Yin of Yang? Het teken van Yin en Yang, bij iedereen bekend, maar heb je er ooit naar gekeken op deze manier?

* Door op aanmelden te klikken ga ik akkoord met de algemene voorwaarden. Ik ben er me van bewust dat ik mail kan ontvangen en me hier ten alle tijden weer voor kan afmelden.